مقالات

میلگرد صنعتی vcn و کاربرد آن + تفاوت فولاد VCN150 و VCN200

میلگرد صنعتی vcn و کاربرد آن

فولاد VCN (مخفف Vanadium Carbide Nitride) نوعی فولاد با قابلیت عملیات حرارتی است که در برابر گرما مقاوم بوده و در دستگاه‌ها و قطعاتی که در معرض بارهای کششی، خمشی و پیچشی قرار می‌گیرند، به کار می‌رود. یکی دیگر از ویژگی‌های این فولاد، مقاومت بالا در برابر شکست است. سه گروه اصلی فولاد VCN عبارتند از VCN100، VCN150 و VCN200 که هرکدام دارای ویژگی‌های منحصربه‌فرد و کاربردهای خاصی هستند. این میلگرد صنعتی یکی از محصولاتی است که با استفاده از این نوع فولاد ساخته می‌شود و کاربردهای فراوانی دارد. اگر کنجکاوید تا درباره میلگرد VCN بیشتر بدانید، ما را در این مطلب همراهی کنید.

میلگرد VCN100: کاربردها و ویژگی‌ها

فولاد VCN100 یک فولاد آلیاژی با ترکیبی از عناصر نیکل، کروم، مولیبدن، وانادیم، سیلیسیم، بور و غیره است که هرکدام به‌نوعی ویژگی‌های مکانیکی این فلز را بهبود می‌بخشند و علاوه بر استحکام و سختی، به آن قابلیت سختی و سختی‌پذیری را می‌دهند. این فولاد در برابر حرارت بالا بسیار مقاوم بوده و از آن در صنایع مختلفی مانند موتورهای الکتریکی، تولید قطعات اتومبیل، ابزارهای تراشکاری و غیره استفاده می‌شود.

 

فولاد VCN100 همچنین با شماره متریال 1.6511 یا با نام فولاد 6511 نیز شناخته می‌شود و در استاندارد ASSAB سوئد، 704 نام دارد. میلگرد کاربرد میلگرد VCN عبارتند از:

  • ساخت قطعاتی که تحت تنش بالا قرار می‌گیرند؛ مانند قطعات هواپیما
  • ساخت تجهیزات ارابه فرود هواپیما
  • ساخت قطعاتی که در مهندسی مکانیک و خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ مانند شفت انواع پروانه‌ها، میل هدایت و میل‌لنگ
  • ساخت قطعات فورجی بزرگ مانند دیسک، محور بازوی اکسل، شاتون و غیره

میلگرد صنعتی VCN150

میلگرد VCN150: کاربردها و ویژگی‌ها

میلگرد VCN150 از آلیاژ نیکل و کروم کمتری برخوردار بوده و نسبت به میلگرد VCN100 ارزان‌تر است. این نوع فولاد در ایران به دلیل قیمت ارزان‌تر، بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. فولاد VCN150 نسبت به VCN100 به میزان ۱۰۰ واحد از تنش تسلیم بالاتری برخوردار است؛ این یعنی از لحاظ استحکام مقاومت بیشتری نسبت به VCN100 دارد. همچنین، این نوع میلگرد صنعتی VCN دارای قابلیت عملیات حرارتی بوده و در استاندارد آلمان با کد 1.6582 شناخته می‌شود.

ساختار این فولاد آلیاژی مشابه VCN100 است با این تفاوت که به دلیل سطح بالاتر عناصر آلیاژی، از خواص مکانیکی بهتر با راندمان بالاتر برخوردار بوده و یکی از مهم‌ترین فولادها در صنعت مهندسی به شمار می‌رود. برای تولید این فولاد، عناصر آلیاژی از جمله نیکل، مولیبدن و کروم را به شکل فرو نیکل، فرو مولیبدن و فرو کروم به مذاب فولاد کربنی اضافه می‌کنند. سپس، مذاب آلیاژ به روش ریخته‌گری پیوسته به قالب‌های تختال، شمشه یا شمشال ریخته می‌شود. در ساخت میلگرد صنعتی VCN نیز شمشه‌های فولادی از این جنس به کار می‌روند که پس از انجام چند مرحله نورد گرم، میلگردها با قطرهای مختلف تولید می‌شوند.

سطح پرداخت‌شده فولاد VCN150 به رنگ مشکی، ماشینکاری‌شده، پوسته‌پوسته‌شده و تراشکاری‌شده است یا می‌تواند بسته به خواسته و نیاز مشتری، شکل دیگری داشته باشد. از ویژگی‌های اصلی این فولاد می‌توان به چقرمگی و مقاومت به خستگی بالا اشاره کرد. اصلی‌ترین عملیات حرارتی که می‌توان روی میلگرد VCN150 انجام داد عبارتند از نرماله کردن، آنیل کردن، آب‌دهی یا سخت‌کاری و تمپر کردن.

میلگرد VCN150 بیشتر در قطرهای ۵ تا ۲۰۰ میلی‌متر مورد استفاده قرار گرفته و از جمله کاربردهای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت شفت‌های خارج از مرکز
  • ساخت انواع چرخ دنده
  • ساخت شفت‌های مربوط به صنعت سیمان
  • بهترین فولاد برای تیغه‌های برش ورق‌های سیاه و گالوانیزه با ضخامت بالای ۱۵ میلی‌متر و حتی ۴۰ میلی‌متر به دلیل چقرمگی بالا و سایش مناسب

میلگرد صنعتی VCN150

میلگرد VCN200: کاربردها و ویژگی‌ها

فولاد VCN200 در استاندارد DIN آلمان به نام 1.6580 معروف بوده و تحمل گرمایی در دمای بالای ۸۰۰ درجه را هم دارد. ساختار آن مشابه دو مورد قبلی است با این تفاوت که عناصر آلیاژی بیشتر و کربن کمتری داشته و به همین دلیل، از خواص مکانیکی بالاتری برخوردار است. برای آنیل‌کاری، فولاد VCN200 را به مدت ۲ ساعت تحت دمای ۶۵۰ الی ۷۰۰ درجه سانتی‌گراد قرار می‌دهند تا با سرعت ۱۰ الی ۲۰ درجه سانتی‌گراد در ساعت در دمای تا ۶۰۰ درجه، به‌صورت آرام در کوره سردکاری شود. از کاربردهای این نوع فولاد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاربرد در صنعت قطعه‌سازی برای ساخت میل لنگ، محور غیر هم‌مرکز، اجزا و قطعات دندانه‌دار و شافت‌های مربوط به صنایع سیمان، شاسی اتومبیل، صفحه دیسک و غیره
  • استفاده در ساخت قطعات ماشین‌آلات، شافت‌ لوکوموتیو و …

میلگرد VCN200: کاربردها و ویژگی‌ها

تفاوت فولاد VCN150 و VCN200

گفتیم که به طور کلی میلگرد صنعتی VCN به سه دسته تقسیم می‌شود:

  1. VCN100
  2. VCN150
  3. VCN200

ویژگی اصلی تمامی این فولادها، مقاومت بالا در برابر شکستن است. فولاد VCN150 نسبت به VCN200 از مقاومت کمتری برخوردار بوده اما نسبت به سایر انواع فولاد VCN، دارای کاربردهای گسترده‌تری است. میلگرد CK45 و CK60 در دسته فولادهای VCN 150 و 200 قرار می‌گیرند.

  • VCN200 از ۲ درصد نیکل و ۲ درصد کروم تشکیل شده و برای ساخت شافت‌های بلندی کاربرد دارد که باید نیروی فشاری را تحمل کرده و قدرت انتقال نیروی بالایی داشته باشند.
  • VCN150 دارای عناصر آلیاژی از جمله کربن، سیلیسیم، منگنز و نیکل بوده و به دلیل کاهش ۰٫۵ درصدی نیکل و کروم، بیشتر در مواردی کاربرد دارد که قطعه نیاز به افزایش سختی و آبکاری داشته باشد.

سخن پایانی

میلگرد صنعتی VCN جزو فولادهای آلیاژی مهم در صنعت مهندسی به شمار می‌روند که از نیکل، کروم و مولیبدن تشکیل می‌شوند. این فولادها از استحکام و سختی بالایی برخوردار بوده و قابلیت سخت شدن خوبی دارند. در مجموع از فولادهای VCN برای ساخت قطعات و وسایلی استفاده می‌شود که در معرض بارگذاری‌های شدید کششی، خمشی و پیچشی قرار دارند. برای خرید و اطلاع از قیمت میلگرد صنعتی VCN می‌توانید به سایت آذر گستر سدید مراجعه فرمایید.

3 نظر در “میلگرد صنعتی vcn و کاربرد آن + تفاوت فولاد VCN150 و VCN200

  1. یزدیان گفت:

    سلام میل گرد ساده نیاز داریم
    شما خورده فروشی هم دارید ؟

  2. سلطان شاهی گفت:

    سلام وقت بخیر میلگرد سی کا هم تولید دارید ؟

    1. کارشناس فروش گفت:

      سلام بله قسمت تماس با ما با مشاورین در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *