میلگرد ساده صنعتی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

همانطور که میدانید میلگرد یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمانسازی و صنعت است که وجود آن برای پایهریزی و ساخت هر ساختمانی ضروری است. میلگردها را بهطورکلی به دو دسته ساده و آجدار تقسیم میکنند. در این نوشته ما قصد داریم در مورد دسته اول یعنی میلگرد ساده که به آن میلگرد ساده صنعتی هم میگویند، صحبت کنیم و شما را با ویژگیها و کاربردهای میلگردهای ساده صنعتی آشنا کنیم. پس تا انتهای این نوشته با ما همراه باشید.
میلگرد ساده صنعتی چیست؟
میلگرد ساده صنعتی نوعی از میلگرد است که از فولاد ساخته شده و در ساختمانسازی، ساخت قطعات صنعتی و ابزارها از آن استفاده میشود. این میلگرد از نظر شکل ظاهری با میلگرد آجدار متفاوت است و در اندازههای و قطرهای مختلفی تولید میشود. میلگرد ساده صنعتی همان میلگرد با استاندارد A1 است و در ساختمانسازی در کنار بتن استفاده میشود تا مقاومت بتن را افزایش دهد. البته میلگرد ساده کاربرد و استفادههای بیشتری در ساختوساز و صنعت دارد.
نحوه تولید میلگرد ساده صنعتی
برای تولید میلگرد ساده صنعتی در ابتدا باید شمش تولید شود. شمش را که نام دیگر آن تختال یا بیلت است، از سنگآهن میسازند. به این صورت که ابتدا سنگآهن به گندوله تبدیل شده و سپس طی فرآیندهایی گندوله تبدیل به آهن اسفنجی میشود و در مرحله بعد آهن اسفنجی تولید شده به همراه برخی ضایعات آهن وارد کوره شده و شمش تولید میشود. بعد از خارج شدن شمش یا تختال از کوره، شمشها را برش میدهند و مجدداً به کوره وارد میکنند. در این مرحله لازم است شمش در حرارت بالا (1200 تا 1350 درجه سانتیگراد) مدتی بماند و بعد از رسیدن به دمای موردنظر از کوره خارج شده و وارد مرحله نورد می شود.
در مرحله رافینگ شمشها کوبیده شده و عملیات فرم دهی بر روی آنها انجام میگیرد ، مرحله رافینگ به مرحلهای میگویند که در طی آن قطر شمش کاهش و طول آن افزایش مییابد. بعد از اتمام فرآیند رافینگ در مرحله آخر فیشینگ (اتو) انجام می گردد و تولید میلگرد ساده صنعتی به اتمام میرسد و میتوان آن را به مرحله قیچی متراژ هدایت کرد. در این مرحله میلگردها را در طولهای موردنیاز برش میدهند تا به دست مصرفکنندگان برسد. البته بدیهی است که قبل از ورود میلگردها به بازار عملیات بستهبندی نیز بر روی آنها انجام میگیرد.
کاربرد میلگرد ساده صنعتی
میلگردهای ساده صنعتی کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارند. از جمله صنایعی که میلگردهای صنعتی در آن بهوفور مورداستفاده قرار میگیرند، میتوان به صنعت خودروسازی، ماشینآلات، قطعات فلزی و ادوات کشاورزی اشاره کرد. همچنین در صنایع دیگری مثل تولید انواع پیچ و مهره و مهاربند سولهها نیز کاربرد میلگردهای ساده صنعتی زیاد است. یکی دیگر از کاربردهای این نوع میلگردها کاربرد آن در صنعت ساختمان و تولید بولت است. بولت نوعی پیچ است که از میلگرد ساده ساخته میشود و وظیفه اتصال بین فونداسیون و صفحه زیر ستون را بر عهده دارد. البته بولتها انواع مختلفی دارند که هر کدام کاربرد مخصوص خودشان را دارند. در مقالهای دیگر به صورت مفصل در مورد بولت صحبت خواهیم کرد.
علاوه بر این از کاربردهای دیگر میلگردهای ساده صنعتی میتوان به ساخت برخی اتصالات، پیچ و لولا، پین، یوبولت، انکر بولت و غیره اشاره کرد. همچنین با توجه به این که خم کردن و برش دادن میلگرد ساده صنعتی نسبت به سایر میلگردها راحتتر است از این نوع میلگرد در آهنگری، جوشکاری یا خمکاری نیز زیاد استفاده میگردد. میلگردهای ساده صنعتی که قطر پایینی دارند معمولا در بازار به اسم مفتول شناخته شده اند.
مشخصات میلگرد ساده
میلگرد ساده صنعتی بهطورکلی از لحاظ ظاهری به میلگردی میگویند که آج نداشته باشد. علاوه بر این، این نوع میلگردها محصولاتی از جنس فولاد هستند که با آلیاژهای مختلف و سطح مقطع آنها صاف و دایرهای شکل است. از لحاظ خواص مکانیکی، با توجه به این که در ساخت این میلگردها آلیاژهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد، قابلیتهایی مثل استحکام زیاد، انعطافپذیری بالا، قابلیت خم شدن و قابلیت ماشینکاری را دارند. معمولاً با توجه به آلیاژهای بهکاررفته در ساخت این نوع میلگردها، میلگردهای ساده صنعتی میتوانند تمامی قابلیتهای ذکر شده را همزمان داشته باشند.
ترکیب شیمیایی میلگردهای ساده صنعتی برخلاف میلگردهای ساختمانی که تنوع آلیاژی بالایی ندارند بهگونهای است که مقدار عناصر آلیاژ و کربن تشکیلدهنده آنها در بازه نسبتاً وسیعی متغیر است. در واقع با توجه به این که کاربردهای میلگرد ساده صنعتی در صنایع گوناگون زیاد است، باید خواص متفاوت و متنوعی داشته باشند.
از لحاظ سایز میلگردهای ساده صنعتی نسبت به میلگردهای ساختمانی در سایزهای بالاتر ساخته میشوند. بهطورکلی این نوع میلگردها نسبت به سایزی که دارند، میتوانند به دو شکلِ شاخه یا کلاف تولید شوند. به این صورت که اگر سایز میلگرد از 12 میلیمتر کمتر باشد، به صورت کلاف عرضه میگردد و اگر سایز آن از این مقدار بیشتر باشد به صورت شاخهای تولید و عرضه میگردد.
لازم به ذکر است که بهطورکلی سایز انواع میلگردها اعم از ساده، آجدار و … تعیینکننده وزن و کیفیت آنها است. چرا که سایز میلگرد عاملی است که جهت ارزیابی میزان کیفیت میلگرد نسبت به وزن استاندارد آن مورد استفاده قرار میگیرد و طبیعی است که هر چه وزن میلگرد از مقدار استاندارد آن کمتر باشد میلگرد کیفیت پایینتری خواهد داشت.
قیمت میلگرد ساده صنعتی
یکی از فاکتورهای مهم هنگام انتخاب و خرید هر محصول قیمت آن است. قیمت میلگرد ساده صنعتی بهطورکلی به عوامل مختلفی وابسته است و نمیتوان مقدار دقیقی برای آن تعیین کرد. علاوه بر این قیمت میلگرد نیز مثل سایر محصولات دیگر همواره دارای نوسان است و به صورت روزانه تغییر میکند.
عواملی مثل جنس میلگرد ساده صنعتی، سایز آن، میزان عرضه و تقاضای آن، نوسانات ارزی و …. جزء عواملی هستند که بر روی قیمت این میلگردها تأثیرگذار هستند. برای آگاهی از قیمت دقیق این میلگردها باید روزانه از سایتها و منابع معتبر استعلام قیمت کنید. اما بهطورکلی میلگردهای ساده صنعتی نسبت به میلگردهای ساختمانی قیمت بیشتری دارند، چرا که کاربرد وسیعتری دارند.
جمعبندی
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، کاربرد میلگردهای ساده صنعتی در صنایع مختلف وسیع است و این میلگردها جزو تجهیزات مهم صنعت به شمار میروند. نکتهای که در مورد این نوع میلگردها و سایر میلگردهای فولادی وجود دارد این است که اگر در معرض رطوبت و هوا قرار بگیرند دچار زنگزدگی و خوردگی خواهند شد. البته زنگ زدن و خوردگی میلگرد درصورتیکه سطحی باشد بهراحتی قابلرفع خواهد بود و میتوان با روشهایی مثل سند پلاست زنگزدگی را از بین برد؛ اما اگر خوردگی و زنگزدگی عمیق باشد ممکن است که قابلرفع نباشد و کارایی میلگرد را با مشکل مواجه کند. بنابراین در هر پروژهای باید در نحوه نگهداری و انبار کردن صحیح میلگردها نیز دقت و توجه کافی شود.