عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی و آهنی و نوسانات آن، امروزه به یکی از مهمترین دغدغههای فعالان در این حوزه تبدیل شده است. سرمایهگذاران این بخش (از تاجران گرفته تا مصرفکنندگان)، همواره به دنبال پیشبینیهای صحیح و ریسکهای موجود در بازار فولاد و آهن آلات هستند تا بتوانند با کمترین ضرر، کسبوکار خود را پیش ببرند. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع آهنی و فولادی را بررسی کنیم.
عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی کدامند؟
با توجه به این امر که فولاد و آهن به عنوان یک محصول پایه مورد استفاده در صنایع مختلف (از خودروسازی گرفته تا ساختمانسازی) به شمار میروند و در رشد اقتصادی کشورمان نقش بسزایی ایفا میکنند، مهم است که با عوامل تأثیرگذار بر قیمت آنها آشنا باشیم. به عنوان یکی از اصلیترین عوامل تأثیرگذار در این حوزه میتوان به کشور چین اشاره کرد که تقریباً ۳۰ درصد از کل تولید فولاد جهان را به خود اختصاص داده است. در ادامه سایر عوامل مهم را معرفی خواهیم کرد:
قیمت آهن و سنگ آهن در جهان
این یکی از اصلیترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی در جهان است. افزایش یا کاهش قیمت آهن در بازارهای جهانی، تأثیر مستقیمی بر نوسانات قیمت مقاطع فولادی و آهنی دارد. بین نوسانات قیمت نفت و قیمت جهانی آهن همبستگیهایی به چشم میخورد اما این همبستگیها را باید بسته به شرایط روز، همراه با سایر عوامل در نظر گرفت.
قیمت مواد اولیه و هزینههای تولید
قیمت مواد اولیه مورد استفاده در تولید مقاطع فولادی و آهنی مانند سنگ آهن، آهن قراضه و آهن اسفنجی نقش مهمی در بالا یا پایین رفتن قیمت این محصولات ایفا میکند. اگر میخواهید پیشبینیهای صحیحی داشته باشید، توصیه میشود تغییرات قیمت این مواد اولیه را در طول بازههای زمانی کوتاه دنبال کنید. همچنین قیمت سایر افزودنیها نیز برای پیشبینی قیمت مقاطع فولادی و آهنی مهم است.
همانطور که اشاره کردیم، کشور چین بزرگترین تولیدکننده مواد خام برای کلیه مقاطع فولادی و آهنی است. این کشور بزرگترین واردکننده سنگ آهن در دنیا محسوب میشود. به همین دلیل، قیمت مواد اولیه اصلی از سنگ آهن گرفته تا آهن قراضه و همچنین قیمت مواد اولیه پایه مانند نیکل و کروم، مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی هستند.
قیمت نفت؛ یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی
قیمت نفت یکی از عواملی است که تقریباً بر هر جنبهای از اقتصاد کشور تأثیر میگذارد. کاهش یا افزایش قیمت نفت، میتواند به رشد اقتصادی کشورهای تولیدکننده یا مصرفکننده منجر شود. این یک عنصر حیاتی در واحدهای تولیدی محصولات فولادی در جهان به شمار رفته و از آنجا که حدود ۱۵ درصد قیمت مربوط به واحدهای تولیدی است، قیمت محصولات فولادی (از میلگرد گرفته تا پروفیل و انواع ورقهای فولادی)، به نفت وابسته هستند.
نوسانات قیمت ضایعات آهن
از آنجا که آهن قراضه بخش مهمی از مواد اولیه مورد نیاز برای تولید شمش و مقاطع فولادی را تشکیل میدهد، یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی بوده و کاهش یا افزایش قیمت آن بر قیمت محصولات نهایی تأثیرگذار خواهد بود. به طور کلی، مواد اولیه مورد نیاز برای تولید محصولات فولادی عبارتند از شمش، ورق و اسلب. افزایش قیمت شمش بر نرخ سایر محصولات فولادی تأثیر گذاشته و این روند صعودی به سایر کالاهای تولیدی در این حوزه نیز سرایت میکند. پیشنهاد می کنیم مقاله شمش آهن چیست را مطالعه کنید.
عرضه و تقاضا؛ یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی
نرخ عرضه و تقاضای شمش فولادی در سطح ملی، یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت محصولات فولادی و آهنی است؛ مثلا ارزش روز فولاد بر قیمت محصولی مانند ورق گالوانیزه یا ورق آهنی که در ساخت آنها شمش فولادی به کار میرود، تأثیر مستقیم دارد. تولیدکنندگان و واردکنندگان محصولاتی مانند شمش یا ورق استیل که در ساخت این محصولات مورد استفاده قرار میگیرند، جزو عرضهکنندگان این تجارت به شمار میروند.
اما خریداران فولاد در بازار ایران را میتوان به دو دسته اصلی تقسیم کرد: دسته اول مصرفکنندگان هستند که شمش را در کارخانه به مقاطع دیگر تبدیل کرده یا از محصولات فولادی در صنعت خاص خود استفاده میکنند. دسته دوم کسانی هستند که به امید افزایش قیمت و کسب سود، فولاد را خریداری کرده و پس از مدتی به بازار عرضه میکنند.
هزینه حمل و نقل
قیمت سوخت و حمل و نقل یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی است. از آنجا که محصولات پرتقاضایی مانند میلگرد ساده در حجم بالا توسط مصرفکنندگان خریداری میشوند و در بسیاری از موارد برای جابجایی آنها به کامیون و کشتی نیاز است، افزایش قیمت سوخت بر گران شدن این محصولات تأثیر میگذارد.
قیمت ارز
قیمت ارز یکی از عواملی است که بر تمامی بازارها تأثیر میگذارد و این شامل بازار آهن آلات نیز میشود. با توجه به اینکه در ایران بیشترین تقاضا با تولیدات داخلی پاسخ داده میشود، اما تقریباً تمامی تجهیزات تولید وارداتی هستند، بازار آهن آلات در ایران تأثیر زیادی از نوسانات ارز میپذیرد.
سیاستهای داخلی، خارجی و اوضاع سیاسی و اقتصادی
یکی از عواملی که نه تنها بر قیمت محصولات فولادی بلکه بر سایر پارامترها تأثیر میگذارد، سیاستهای داخلی و خارجی و شرایط اقتصادی و سیاسی کشور است. اگر تحریمها ادامه داشته باشند، ارزش پول ملی همچنان کاهشیافته باقی میماند و قیمت مواد اولیه و هزینه تولید نیز بالا خواهد ماند.
واردات و صادرات محصولات فولادی
واردات و صادرات نیز یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی است زیرا با افزایش نرخ ارز، قیمت کالاهای وارداتی بیشتر شده و تقاضا برای آنها کاهش پیدا میکند. همچنین از آنجا که با گران شدن ارز، قیمت کالاهای ساخت ایران در بازارهای خارجی کاهش مییابد، تقاضای این کالاها بیشتر میشود که در نهایت منجر به افزایش تولید و صادرات خواهد شد.
کارخانههای تولیدکننده
به دلیل بزرگی بازار فولاد، سرمایهگذاران صنعتی به سرعت جذب آن میشوند و به همین دلیل، کارخانههای متعددی به تولید مقاطع فولادی میپردازند که به رقابت منجر شده و این رقابت موجب تقویت ارزش برند میشود. شرکتهایی از لحاظ قیمت، خدمات و … بهتر عمل کرده و محصولات با کیفیتتری تولید کنند، مشتریان بیشتری را به خود جلب کرده و به قدرت بیشتری در بازار فولاد دست مییابند. به همین دلیل است که یک مقطع فولادی واحد در بازار دچار تنوع قیمت میشود.
به نظر شما، سایر عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی کدامند؟
با توجه به مطالبی که گفته شد، عوامل مختلفی بر قیمت مقاطع فولادی و آهنی تأثیرگذار هستند. علاوه بر این عوامل تاثیرگذار بر قیمت مقاطع فولادی، دورههای زمانی نیز بر میزان تقاضای این محصولات تأثیر میگذارند. از جمله سایر عواملی که نباید در این زمینه نادیده گرفت عبارتند از تعطیلات، تغییرات آب و هوایی و سایر موارد مشابه. اکنون نوبت شماست که نظر خودتان را بگویید و سایر مواردی که بر قیمت مقاطع فولادی تاثیرگذار هستند را برای ما بنویسید. منتظر نظرات شما عزیزان هستیم.
سپاس از مقاله خوب و مفیدتون
تشکر از حضور گرمتون 🙏